Direktlänk till inlägg 13 mars 2014

Rätten av få vara aktiv

Av Emma Svensson - 13 mars 2014 11:15

Inom arbetsterapi är människors förmåga och möjlighet att delta i vardagens aktiviteter i centrum. Ett grundläggande antagande är att människan till sin natur är aktiv.


Att leva innebär att vara aktör i sitt eget liv, det vill säga att så självständigt som möjligt kunna utföra de aktiviteter som vardagen innehåller och som individen behöver och önskar göra.


Individen skapar mening i sitt liv genom det hon gör och de aktiviteter hon är delaktig i.
Att kunna utföra en aktivitet ska inte förstås avgränsat som individens förmåga att utifrån funktioner och funktionsnedsättningar utföra olika moment som ingår. Människans aktivitet måste förstås i sitt sammanhang, som ett samspel mellan individen, uppgiften och omgivningen.


Till exempel kan den dementa mannen som har stora svårigheter att klara måltidssituationen på gruppboendet utan större svårighet klara av att äta en måltid när han är med familjen på restaurang. Att lyfta trötta fötter på kommando kan vara oöverstigligt i sig men blir möjligt när det handlar om att gå en älskad vän till mötes. Flera olika delar samverkar när vi engagerar oss i en aktivitet.


För det första är vår motivation och vilja till aktivitet centralt. I detta involveras tankar och känslor kring det egna deltagandet, vilka värderingar som är knutna till den specifika aktiviteten och vad vi tycker är intressant och givande att engagera sig i. För det andra styrs vårt deltagande och utförande i aktiviteter av de invanda aktivitetsmönster vi utvecklat under våra liv.


Till exempel utför de flesta sina morgonsysslor utifrån väl upparbetade vanor. Därför bör man inom sjukhusvården - när man bedömer förmågan till en viss aktivitet utifrån värdens rutiner - vara försiktig i sina slutsatser om vad individen faktiskt kan eller har svårt med. Individen har här inte stöd av sina gamla vanor.


Våra aktivitetsmönster styrs också av de roller vi iklär oss. Som gäst agerar vi till exempel utifrån den bild vi har och de förväntningar som omgivningen har på hur en gäst ska uppträda. Om jag uppfattar min vistelse på äldreboendet som att vara gäst på en institution så påverkar det hur jag agerar.


För det tredje så är utförandet av aktiviteter beroende av individens kroppsliga och psykologiska funktioner och funktionsnedsättningar. Detta är kanske det vi oftast associerar till när vi tänker på vad som avgör vad vi kan och inte kan göra. Exempelvis blir vissa aktiviteter svårare att utföra med nedsatt muskelstyrka och stela leder.


#Video #Hälsa #Sport #Idrott #Träning #Politik

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emma Svensson - 2 april 2014 17:45

....men i den här videon berättar också flera brukare om varför den personlig assistansen är en förutsättningen för ett aktivt och meningsfullt liv; och något som skapar förutsättningar för livskvalitet. Det finns också en kritik mot ifrågasättandet ...

Av Emma Svensson - 17 mars 2014 16:15


Jag använde mig av ett mellanstort assistansbolag under flera år. Till en början så tyckte jag att det fungerade bra.   Jag hade bra kontakt med de som arbetade på kontoret, dom visste vem jag var oavsett vem som svarade . Mina assistenter verkad...

Av Emma Svensson - 22 februari 2014 08:45


Generellt kan sägas att de flesta personer som intervjuats och som haft sin funktionsnedsättning under uppväxten har upplevt det som lättare ju högre upp i utbildningssystemet man har kommit.   Grundskolan innebar för de flesta vissa särlösningar...

Av Emma Svensson - 13 februari 2014 11:00

I det sociala samspelet mellan människor blir alla utsatta för attityder och bemötanden av något slag. Det kan vara ett bra bemötande eller ett dåligt.   Vad det råkar bli beror på komplexa bakomliggande orsaker som är svåra att förklara och de...

Av Emma Svensson - 13 februari 2014 10:51


För mig som assistansberättigad är det så naturligt att ha en utomstående person i min närhet att jag knappt tänker på att andra kanske finner det konstigt.   De är där, hjälper mig när jag behöver det och försöker göra sig så osynliga som möjlig...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Det börjar här med Blogkeen
Följ Det börjar här med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se